De YOG'TZE-MOORD (1984): de tekst, de auto en het slachtoffer

De YOG'TZE-MOORD (1984): de tekst, de auto en het slachtoffer

26 oktober 1984 - Duitse snelweg bij Hagen (Ruhrgebied): de YOG'TZE-moord

Een van de grootste ongeloste Duitse moordmysteries is de bizarre zaak van Gunter Stoll uit Anzhausen (Siegerland) uit oktober 1984. De zaak is bekend onder de naam de YOG'TZE-moord of de BAB-Fall (BAB= BundesAutoBahn).

Stoll

Stoll is een werkloze voedselingenieur. Hij is gehuwd en heeft 1 dochter. Hij was vlak voor de moord paranoide. Hij sprak tegen zijn vrouw dat hij bang was en dat ze hem gingen vermoorden. Niemand wist echter wie die moordenaar(s) zou kunnen zijn.

Op die avond van 25 oktober 1984 is Stoll thuis en zeer onrustig. Plots roept hij: Jetzt geht mir ein Licht auf (ik heb een idee!)! Hij pakt pen en papier en krabbelt het niet bestaande woord YOG'TZE. Later ontstaat het scenario dat de letters, op zijn kop gelezen, cijfers zijn en verwijzen naar een giftige voedseltoevoeging (onder nummer 027,906). Was hij op de hoogte van het feit dat voedselfabrikanten dit wilden toevoegen aan voedsel? Is hij daarom vermoord en is zijn dood in scene gezet als ongeluk??

Onze theorie

Onze theorie is dat Stoll in een helder moment een nieuwe yoghurtnaam ten berde brengt klinkend naar het populaire spel YATZHEE. De YOG'TZE-tekst speelt ons inziens geen rol in deze moord.

Direct dient daarbij te worden aangetekend dat de vraag kan worden gesteld of het briefje uberhaupt heeft bestaan. Stond er wel YOG'ZTE op??! De recherche heeft namelijk het briefje niet meer kunnen vinden. De echtgenote verklaarde het briefje te hebben weggegooid; zij was ook de enige getuige van deze merkwaardige avond thuis.

Verder hebben wij in de ons beschikbare informatie niets kunnen vinden hoe dat paranoide gedrag bij Stoll is ontstaan. Een aanwijzing naar een mogelijke drugsverslaving (vanwege kennelijke contacten in de Nederlandse drugsscene) wordt door de Duitse politie verworpen.

Ook hebben wij niets kunnen vinden over de persoon Stoll zelf inzake zijn familiaire en verdere sociale contacten, behalve dan dat de familie Gunter Stoll een weinig zonderling vond.

Wij gaan weer verder: de krabbel YOG'TZE krast Stoll echter weer door. Hij blijft die avond zeer onrustig en besluit niet naar bed te gaan. Hij wil een biertje gaan drinken om wat rustiger te worden. Hij verlaat het huis en rijdt in zijn blauwe VW Golf naar het nabijgelegen Wilnsdorf. In cafe Papillon bestelt hij een biertje, zittend aan de bar. Voor hij een slok kan nemen, valt hij pardoes van de barkruk. Even is hij helemaal 'weg'. Hij krabbelt overeind. Mogelijk is zijn angst zo groot dat hij even flauw valt. Van de barman krijgt hij een glaasje jenever en een pleister. Hij vertrekt dan onmiddellijk. Het is dan 23 uur. Wat Stoll dan de komende 2 uur doet, is onbekend. Waarschijnlijk rijdt hij doelloos rond of....?

Rond 1.00 uur 's nachts verschijnt hij aan de deur in zijn geboortedorp (in de buurt van Anzhausen)......

Daar belt hij, enkele huizen van zijn ouders verwijderd, aan bij een goede bekende, een oudere gelovige vrouw. Stoll wil haar dringend spreken en zegt opnieuw dat hij voor zijn leven vreest. Gelet op het tijdstip wordt hij echter verzocht terug te keren naar zijn huis.

Hij zegt dat hij dit doet, maar wordt rond 3.00 uur die nacht naakt en zwaargewond aangetroffen in de berm van snelweg A45 nabij de afslag Hagen-Zuid. Hij ligt dan nauwelijks nog bij bewustzijn op de passagiersstoel van zijn eigen auto. De auto is zwaar beschadigd. Twee vrachtwagenchauffeurs zien de auto in de berm en besluiten te gaan helpen. Zij zien dan nog net dat er een man in een lichte jas en kennelijk gewond aan de arm wegloopt van de auto. Deze man en ook een lifter die rond die tijd stond te liften aan de A45 richting Frankfurt, worden niet door de politie gevonden.

De chauffeurs weten nog informatie uit Stoll te achterhalen: Hij was met vier onbekende mannen die waren gevlucht.....Ook zegt Stoll nog dat hij zelf ook weg wil....

Stoll blijkt zwaar gewond (zijn rechter arm is bijna gescheiden van zijn lichaam) en sterft onderweg naar het ziekenhuis.....

Wij denken dat Stoll homoseksueel was en vaker homo-ontmoetingsplekken bezocht met daarbij steeds in zijn achterhoofd dat hij mogelijk door homohaters zou worden vermoord.

Uit onderzoek is gebleken dat aan de A45 een bekende homoplek was. Wij vermoeden dat hij is overrompeld door die vier mannen en op sadistische wijze op of vlakbij die plek is overreden door de auto van de mannen. Om een en ander te verdoezelen is daarna een ietwat knullig auto-ongeluk in scene gezet.

In de tijdsperiode van 23 uur tot 01 uur en van 01.15 uur tot ongeveer 02.00 uur is hij op zoek geweest naar sexueel contact. Dit is hem uiteindelijk noodlottig geworden. 

Het andere scenario, dat hij vermoord is omwille van het YOGTZE-briefje, is voor ons niet aannemelijk, of het moet zijn dat Stoll die avond en nacht werd gevolgd (en al eerder). Hij ging echter spontaan naar buiten toe. Het kan nog zijn dat Stoll in de hierboven genoemde periode contact heeft had met bepaalde voedselfabrikanten (oud-werkgevers) en toen heeft gedreigd met de bekendmaking van het aanstaand gifgebruik in de voedselketen.

Juist het feit dat Stoll naakt (hij stond op het punt sex te hebben, was dus deels ontkleed en is verder vernederd door de daders door alle kleren uit te doen) is gevonden en zelf heeft verklaard door vier mannen te zijn belaagd, althans daar gaan wij vanuit, maakt dat het meest voor hand liggend dat er een sexueel motief ten grondslag lag aan de moord.

De onrust kwam voort uit de grote behoefte aan sexueel homocontact en het feit dat hij dat verhaal niet kwijt kon aan zijn vrouw. In een helder moment bedacht hij een product genaamd Yog'zte.

De moord gebeurde zeer waarschijnlijk ergens tussen 01.30 en 02.15 uur. De daders moeten snel hebben gehandeld en mogelijk is een en ander uit de hand gelopen (doodslag?).

Een moord omwille van YOGTZE-geheim zou veel beter zijn uitgevoerd (lijk zou nooit zo snel gevonden zijn bijvoorbeeld) en dan door maximaal 2 personen.

Een scenario van het verbloemen van een ongeluk kan ook. Stoll heeft zijn kleren door zijn paranoia uitgetrokken en is de weg opgerend (of gaan liggen) en omvergereden. De vier mannen ensceneren in paniek een ongeluk verderop de A45? Toch gaat de politie van een moord uit. Dit leiden ze dan zeer vermoedelijk af aan de verwondingen van Stoll....

Een moord verjaart niet in Duitsland.....Toch is het al meer dan een dikke 30 jaar geleden dat dit drama zich voltrok. Waarom geeft de politie te Hagen niet meer inzicht?? Welke daderinformatie houden zij achter?? Waarom is de familie van Stoll zo zwijgzaam? Speelt er dan toch meer?? Of is het de schaamte over de sexuele voorkeur van Stoll die de familie parten speelt?? Heeft de politie van Hagen een daderprofiel gemaakt?? Dat zal toch wel gebeurd zijn?! Of.........

Het OCC-team

Het slachtoffer, Gunther Stoll

Het slachtoffer, Gunther Stoll

De auto van Stoll, aangetroffen in de berm van de snelweg 45 vlakbij de afslag Hagen-Sud.

De auto van Stoll, aangetroffen in de berm van de snelweg 45 vlakbij de afslag Hagen-Sud.

Meest recente reacties

30.09 | 07:33

Beste mevrouw Kakebeen-Lammers, binnenkort zal omroep Gelderland een TV-item aan de moordzaak besteden.

Met vriendelijke groet,

De redactie

03.09 | 10:05

De verkorte versie van de oplossing is te vinden op internet bij de digitale kranten van Het Kontakt - Culemborgse Courant en Het Kontakt - Tiel, als achtergrondverhalen.

03.09 | 08:57

Ben geinterresseerd in uitslag Cold Case Melis van Krieken. Kan het niet vinden op internet. Kunt u mij die via mail toesturen.

15.07 | 14:13

Goedemiddag, ik lees dat jullie getipt zijn met een naam en dat deze persoon in het daderprofiel past. Ik lees echter in het overzicht dat de zaak in een ultieme poging definitief is afgesloten…

Deel deze pagina