Robert Ressler (VS, 1937-2013) en John E. Douglas, de mannen die daderprofilering uitvonden; Douglas, ons voorbeeld.

John Douglas

John Douglas

Douglas was een tijdgenot van Robert Ressler.

Hij was een special agent en later unitchef van de  Federal Bureau of Investigation (FBI) in de VS tot 1995. Hij was een van de eerste criminal profilers. Hij schreef boeken en gaf les over criminele psychologie.

Douglas onderzocht crime scenes en creeerde profielen van de menselijke prooi-jagers, omschreef hun gewoontes en probeerde hun volgende actie te voorstellen. Seriemoordenaars was zijn specialiteit. Hij bouwde strategieen op en ontwikkelde verhoorplannen om de jagers vervolgd te krijgen. Hij interviewde daartoe veroordeelde jagers, als Ted Bundy, Ed Kemper, Charles Manson en John Wayne Gacy.

De bekende film The Silence of The Lambs was direct gebaseerd op hem.

De film To Catch A Killer was gebaseerd op seriemoordenaar Gacy, de zgn. Killer Clown.

Het boek Mindhunter (zie afbeelding) is een must voor een ieder die meer wil weten over daderprofilering.

Meest recente reacties

30.09 | 07:33

Beste mevrouw Kakebeen-Lammers, binnenkort zal omroep Gelderland een TV-item aan de moordzaak besteden.

Met vriendelijke groet,

De redactie

03.09 | 10:05

De verkorte versie van de oplossing is te vinden op internet bij de digitale kranten van Het Kontakt - Culemborgse Courant en Het Kontakt - Tiel, als achtergrondverhalen.

03.09 | 08:57

Ben geinterresseerd in uitslag Cold Case Melis van Krieken. Kan het niet vinden op internet. Kunt u mij die via mail toesturen.

15.07 | 14:13

Goedemiddag, ik lees dat jullie getipt zijn met een naam en dat deze persoon in het daderprofiel past. Ik lees echter in het overzicht dat de zaak in een ultieme poging definitief is afgesloten…

Deel deze pagina